Mijn visie op tuinarchitectuur

Tuinarchitectuur | mijn visie

Welkom op mijn blogpagina. Hier leest u interessante stukjes over tuinarchitectuur. Zowel op hoofdzaken als op detailniveau wil ik mijn kijk op tuinarchitectuur met u delen ter inspiratie.

Elke tuinsituatie is uniek, net als elke opdrachtgever met zijn persoonlijke wensen. Daarom vraagt elke tuin om een eigen origineel en optimaal ontwerp dat zoveel mogelijk recht doet aan de wensen van de bewoners en dat functionaliteit en schoonheid van de tuin met elkaar in balans brengt. U wilt immers kunnen genieten van en in úw tuin.

tuinarchitectuur Limburg Noord-Brabant

Juiste keuzes maken

Een tuin moet niet alleen functioneel zijn, maar ook mooi. Bij het ontwerpproces is het daarom van belang om de juiste keuzes te maken ten aanzien van architectonische begrippen als lijnvoering en vorm, harmonie en contrast, ruimte en massa, ritme en herhaling, verhoudingen en kleur. Een evenwichtig en samenhangend geheel creëren in balans met de omgeving en de woning, daar gaat het om. Zodat je voelt dat het klopt, dat het logisch overkomt, dat het één passend geheel is.

Ik streef altijd naar een tuin die een relatie of binding heeft met de architectuur van de woning en het interieur, die functioneel is en rustig van vormgeving, maar toch spannend. Sobere vormgeving oftewel beperking in vorm, (plant)materiaal en kleur geeft de tuin een heldere structuur, die mogelijk ‘verzacht’ kan worden door het gebruik van weelderige ‘losse’ beplanting als contrast.

Daarbij is het vaak ook van belang om storende omgevingsfactoren te camoufleren, zoals bijvoorbeeld (lelijke) bebouwing in de omgeving. Op onderstaande foto zijn de omringende gebouwen van deze stadstuin nauwelijks zichtbaar door gebruik van groene afschermende beplanting: in dit geval hoge hagen, dakbomen en struiken. Bijkomend voordeel is dat inkijk wordt tegengegaan en er een grote mate van privacy is.

tuinarchitectuur Limburg Noord-Brabant

Handschrift tuinarchitectuur

Ik ontwerp met gevoel en visie. In mijn tuinen is een duidelijk handschrift zichtbaar. Het zijn ruimtelijke en rustige tuinen met dieptewerking, opgebouwd uit heldere en strakke structuren, die een groen, evenwichtig en samenhangend beeld creëren.

Een tuin ontwerpen is een vak apart, werk voor een professional. Een doordacht tuinontwerp op maat verdient zichzelf terug doordat u daarmee investering in verkeerde keuzes voorkomt. Bovendien zult u jaarrond gaan genieten van en in uw tuin! Een tuin die u gemak en comfort biedt met weinig onderhoud, tuinarchitectuur gebaseerd op de juiste vertaling van uw persoonlijke wensen.

Voor meer inspiratie bekijk naast mijn onderstaande berichten over tuinarchitectuur ook de overige pagina’s van mijn site!

Rob ten Horn

Hoe creëer je diepte in de tuin?

Dieptewerking creëren in een tuin is van wezenlijk belang. Tuindesign zonder dieptewerking is saai, niet spannend. Door gebruik te maken van adequate lijnvoering die het perspectief versterkt, maar vooral door het creëren van massa op de juiste plekken in uw tuin ontstaat die dieptewerking. Vanuit de kijkpositie

By |januari 20, 2016|0 Comments

Wanneer is een tuinontwerp geslaagd?

Een tuin ontwerpen is het creëren van een driedimensionaal ruimtelijk beeld gebaseerd op persoonlijke wensen, de fysieke situatie (woning, perceel en omgeving), de beschikbaarheid van bouwkundig- en plantmateriaal en technische eisen. Het is op zich niet zo moeilijk om een puur functionele tuin te realiseren

By |februari 12, 2015|0 Comments

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.